vineri, 27 aprilie 2012

Marele salt inainte

        
      Politica transferului resurselor din agricultura în industrie a cauzat multe suferinte oamenilor,creandu-se un puternic elan al expansiunii industriale si agricole  din China prin înfiintarea unor industrii „de ograda" la sate si prin cresterea cotelor de productie. S-au anuntate puternice cresteri ale productiei, dar calitatea si distributia marfurilor a creat probleme foarte grave. In agricultura, comunele au devenit aproape universale. Marele Salt a esuat dupa doar  doi ani , fiind subminat de productia slaba si de recoltele dezastruoase care au dus la foametea în urma careia au murit 30 de milioane de oameni. Astfel ca , principalul sau sustinator, presedintele Mao Zedong, a ramas în umbra, revolutia culturala din anii '60 ai sec. XX poate fi partial considerata tentativa lui de a reintroduce strategii radicale.

Foametea anilor '40

              
                 Perioada de la începutul anilor '40 ai sec. XIX în Marea Britanie, s-a intersectat cu imensa criza economica care a provocat o saracie în randul populatiei. Prabusirea grava a comertului a dus la o rata înalta a somajului în 1839, dupa care au urmat trei ani de recolte slabe. Legile Grânelor au mentinut în mod artificial pretul ridicat al pâinii, sporind suferintele. In 1845, Anglia si Scotia au fost lovite de mana cartofilor, care s-a întins mai târziu în acelasi an si  pe teritoriul Irlandei, provocând fenomenul numit „foametea irlandeza", în care s-au stins circa  un milion de oameni, un alt milion fiind nevoit sa emigreze spre alte tinuturi . 

Raidul asupra orasului Dresda

        
   Unul din cele mai puternice si distrugatoare raiduri aeriene ale Aliatilor împotriva Germaniei în Al Doilea Razboi Mondial, justificarea si eficienta acestuia stârnind o controversa sustinuta. în timpul raidului principal din noaptea de 13/14 februarie 1945, Fortele Aeriene Regale Britanice au atacat orasul cu 805 bombardiere engleze. Raidul a fost urmat de alte trei efectuate de Armata Aeriana 8 a SUA. Fiind un important nod de comunicatii si un centru industrial, Dresda era considerata un obiectiv de importanta strategica. Era de asemenea o metropola culturala gratie arhitecturii sale baroce si rococo si celebrei sale opere germane. Se stia ca orasul era suprapopulat cu c. 200 000 de refugiati. Numarul mortilor si ranitilor ramâne în continuare controversat, estimarile variind de la 55 000 la 400000.

Declaratia de independenta

                
            Documentul de întemeiere a Statelor Unite ale Americii si care a proclamat separarea de Marea Britanie. A fost adoptata de Congresul Continental la 4 iulie 1776. Principalul ei autor a fost Thomas jefferson, care si-a bazat argumentarea pe ideile lui John locke cu privire la guvernarea contractuala. Celebrul preambul declara ca toti oamenii sunt nascuti egali si au dreptul inalienabil la viata, libertate si cautarea fericirii. Urma o lista detaliata a actelor de tiranie comise de regele george iii al Angliei, de catre ministrii sai si Parlament împotriva poporului american. Documentul a avut 56 de semnatari.

Congresul sindicatelor

        
   Organizatie a sindicatelor britanice, înfiintata în 1868, în vederea organizarii conferintelor nationale dedicate activitatii sindicale. în 1871, TUC a creat o Comisie Parlamentara care sa influenteze membrii Parlamentului în favoarea sindicatelor. Dupa 1889, a început sa aiba un caracter mai accentuat militant politic, iar în 1900 a contribuit la înfiintarea Comitetului de Reprezentare a Muncii, cunoscut din 1906 ca partidul laburist, cu care avea sa aiba întotdeauna strânse legaturi. Consiliul General, ales de membrii sindicatelor, a înlocuit Comisia Parlamentara în 1920. Dupa greva generala din 1926, relatiile dintre TUC si guvernele britanice ce s-au succedat au avut un caracter prudent conciliant.
In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, TUC a fost direct implicat în planificarea si organizarea industriei britanice - continuând sa aiba acest rol într-o masura mai mica sau mai mare atât sub guvernele conservatoare, cât si sub cele laburiste pâna în 1979. Dupa aceea a avut tendinta de a se mentine în defensiva, mai ales dupa aparitia unui val de legi menite sa slabeasca forta sindicatelor în disputele industriale.

Congresul Pan-African

             Miscare politica sud-africana, cunoscuta si ca CPA, care considera ca folosirea violentei este legitima în lupta pentru egalitate rasiala. Din cauza acestei chestiuni controversate s-a despartit de congresul national african. întemeiat de Robert Sobukwe în 1959, gruparea a lansat o campanie împotriva Legii Permiselor, organizând o demonstratie la sharpeville în care au fost ucisi 69 de africani de culoare si alti 180 au fost raniti de catre politie.Drept urmare, guvernul sud-african a scos în ilegalitate ambele organizatii, CPA si CNA, si i-a încarcerat pe Sobukwe si pe alti lideri. în 1990, dupa ce a fost de acord sa-si schimbe politica si sa opreasca violentele, CPA a revenit în legalitate. Patru ani mai târziu, avea sa participe la primele alegeri multi-rasiale din Republica Africa de Sud, câstigând cinci locuri în Adunarea Nationala.

Acordul de pace de la Camp David

             
             Acord de pace cu privire la Orientul Mijlociu, denumit dupa resedinta oficiala de la tara a presedintelui Statelor Unite, în statul Maryland. Aici presedintele carter s-a întâlnit cu presedintele sadat al Egiptului si premierul begin al Israelului în vederea aplanarii disputelor care au dus la ostilitatile dintre cele doua tari din Orientul Apropiat ce au durat 30 de ani. Potrivit stipulatiilor acordului de pace, Israelul a acceptat sa se retraga din teritoriile cucerite în Egipt. Acordul a nemultumit alte tari arabe si a provocat izolarea Egiptului de vecinii sai arabi.

Tratatul de pace de la Bucuresti

                  
                Dupa semnarea, la Brestovsk, a pacii între Rusia Sovietica si Germania (3 martie 1918), România se afla în situatia de a se opune singura, pe întreaga lungime a frontului, fortelor armate ale Puterilor Centrale, fara nici un ajutor din partea Aliatilor. Constrânsa de noua situatie, semneaza la Buftea (5 martie 1918) un tratat preliminar de pace cu Puterile Centrale si începe la Bucuresti (22 martie 1918) tratative în vederea încheierii unei paci. La 7 mai este semnat în capitala României Tratatul de pace dintre România, pe de-o parte, si Germania, Austro-Ungaria, Bulgaria, Turcia, pe de alta parte, si anexele pendinte. România cedeaza Dobrogea (ce urma sa fie anexata de Bulgaria), accepta rectificari de frontiera în Carpati în favoarea Austro-Ungariei (pierde 5 600 km2, cu o populatie de 725 000 de locuitori) si urmeaza sa demobilizeze armata si sa accepte înrobitoare conventii economice (cereale, petrol, paduri). Regele Ferdinand I, refugiat la Iasi, a refuzat, în pofida presiunilor Puterilor Centrale, sa ratifice Tratatul, care nu a mai avut când sa fie aplicat, date fiind prabusirea Puterilor Centrale în toamna anului 1918 si sfârsitul Primului Razboi Mondial.

Conferinta de la Bretton Wood

                      
     Denumire neoficiala a Conferintei Financiare si Monetare a Natiunilor Unite tinuta la Bretton Woods, New Hampshire, SUA, pentru a lua în discutie aranjamentele financiare globale necesare dupa sfârsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Conferinta s-a desfasurat cu participarea a 44 de state, inclusiv Uniunea Sovietica, si a adoptat acordurile de constituire a doua institutii importante: Banca Internationala de Reconstructie si Dezvoltare (vezi banca mondiala), menita sa puna pe termen lung fonduri la dispozitia statelor ce aveau nevoie urgenta de împrumuturi pentru reconstructie si dezvoltare în vederea eliminarii urmarilor razboiului, si fondul monetar international (FMI), ce raspundea de finantarea dezechilibrelor pe termen scurt din comertul international si din sistemul de plati. Conferinta a creat un sistem financiar international ce asigura stabilizarea cursurilor de schimb valutar în functie de valoarea dolarului american si a aurului. Acesta a functionat pâna la începutul anilor 70, când guvernul Statelor Unite a renuntat la convertibilitatea dolarului în aur si au fost introduse cursurile de schimb flotante.

Congresul de la Berlin

        
          Congres convocat între 1 iunie si 1 iulie 1878 din initiativa marilor puteri europene, pentru revizuirea Tratatului de la San Stefano (1878), care încheiase Razboiul ruso-turc din 1877-1878. Sub presedintia cancelarului german Otto von bismarck, congresul a încercat sa împace Marea Britanie acordându-i dreptul de a ocupa Ciprul si limitând expansiunea navala a Rusiei. Congresul de la Berlin a recunoscut independenta României, proclamata la 9 mai 1877, si a restabilit autoritatea statului român asupra Dobrogei. Totodata, a recunoscut independenta Serbiei si a Muntenegrului, a stabilit granitele principatului Bulgariei, vasal Turciei, si a transformat Bulgaria de sud în regiune autonoma (Rumelia Occidentala), în cadrul Imperiului OTOMAN, reducând practic Bulgaria la o treime din fostul ei teritoriu stipulat în tratatul de la San Stefano. A sanctionat atribuirea administratiei Bosniei si Her-tegovinei catre Austro-Ungaria. Desi primul-ministru britanic, Benjamin DIS-raeu, a pretins ca acest congres realizase „pacea cu onoare*, Rusia, Serbia, Grecia si Bulgaria au fost nemultumite de rezultatele lui. România s-a aratat nemultumita de faptul ca a trebuit sa cedeze Rusiei cele trei judete din sudul Basarabiei (Cahul, Bolgrad si Ismail).

Masacrul de la Armistar

     I
  ncident în care trupele conduse de | englezi au ucis protestatari indieni neînar-mati. Nemultumirea fata de dominatia britanica luase amploare dupa Primul Razboi Mondial ca rezultat al extinderii pe timp de pace de catre administratie a puterilor extraordinare. Peste 10 000 de demonstranti s-au adunat pentru a protesta într-un parc împrejmuit cu un zid, Jallianwala Bagh. Temân-du-se de o rascoala, brigadierul Reginald Dyer a ordonat trupelor sale nepaleze sa traga în demonstranti, omorând 379 si ranind peste 1 200 dintre acestia. Masacrul 1-a determinat pe Mohandas gandhi sa creeze o miscare opozitionista nonviolenta care a refuzat orice cooperare cu autoritatile britanice. La Amritsar se afla cel mai sfânt sanctuar al sik-hilor, Templul de Aur. în 1984, separatistii sikh înarmati au ocupat templul dar au fost ucisi în timpul unei operatiuni militare de pa- I tru zile de trupele indiene. Ca razbunare, prim-ministrul indian, Indira gandhi, a fost ucisa, patru luni mai târziu, de doua dintre garzile sale sikh.

Adunarea nationala de la Alba Iulia

                   
     In conditiile prabusirii militare a Puterilor Centrale din toamna anului 1918 si ale destramarii Imperiului Austro-Ungar, popoarele de pe cuprinsul acestuia adopta, în virtutea dreptului fiecarei natiuni de a dispune de ea însasi, declaratii de autodeterminare. Consiliul National Român Central, constituit în oct. 1918 ca organ de conducere al românilor din Imperiul Habsburgic, convoaca pentru ziua de 18 nov./l dec. 1918 o adunare Nationala la Alba Iulia. Cei 1 228 de delegati (600 alesi prin vot universal în circumscripiti-ile electorale si 628 de reprezentanti ai organizatiilor si societatilor profesionale, culturale, religioase etc.), reuniti în acea zi în sala Casinei din Alba Iulia, decid în mod solemn unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului, cu România, hotarâre primita cu entuziasm de cei c. 100 000 de români veniti în oras. Regele ferdinand i promulga, la 14/24 dec. 1918, decretul care sanctioneaza unirea cu România a Transilvaniei, Bucovinei si Basarabiei, validând astfel unirea, pentru prima data în istorie, a tuturor românilor într-un singur stat, care are acum o suprafata de 295 049 km2 si o populatie de 16,5 mii. de locuitori.

Cumpararea Alaskai de catre SUA

           
        Acesta a fost aranjamentul din 1867 prin care SUA au cumparat Alaska de la  Rusia pentru suma de 7,2 mil. dolari. Cum pararea a fost aranjata de William H. Steijward, care era convins de importanta strategica a acestui teritoriu; de altfel chiar rusii - preferau sa-1 vânda americanilor decât sa riste i ca acesta sa cada în mâna britanicilor. Cunoscuta initial drept „Nebunia lui Steward", Alaska a fost guvernata de varii departamente ale Statelor Unite, pâna în 1884, când a fost instalat un guvern civil. Bogata în petrol si ereziei si a cererilor de autoguvernare aic provinciilor olandeze, propagând teroarea prin aducerea în fata judecatii si condamnarea a mii de oameni si executarea altor 18 000. S-au confiscat proprietati si au crescut impozitele, atatând resentimentele într-atât, încât, în cele din urma, revoltele s-au transformat într-un adevarat razboi de independenta. Alba a fost rechemat în Spania în 1573. Cu toate ca Filip 1-a întemnitat în 1579 pentru ca îi permisese fiului sau sa se casatoreasca fara consimtamânt regal, Alba a fost eliberat în anul urmator pentru a conduce fortele care au cucerit în cele din urma Portugalia.

Alegerile de la comitatul Claire

          
        Alegeri din Irlanda în urma carora li s-a permis romano-catolicilor sa ocupe un loc în Parlamentul britanic. Când, în 1828, juristul irlandez Daniel O'connell a câstigat circumscriptia parlamentara din Comitatul Clare, acesta nu a putut sa-si ocupe locul în Parlament din cauza ca era romano-catolic. De teama ca nu cumva excluderea lui O'Connell sa conduca la tulburari violente în Irlanda, prim-ministrul, ducele de Wellington, a fost nevoit sa oblige Parlamentul sa adopte Actul de Emancipare (Relief Act), care permitea catolicilor sa ocupe un loc în Parlament si sa detina functii publice.

Armistitul de la 11 noiembrie 1918

           

             Intelegere care a pus capat ostilitatilor în primul razboi mondial, desi initial avea aplicabilitate doar pentru o perioada de 36 de ore. Comandantul suprem al Fortelor Aliate, maresalul Ferdinand Foch, a primit o delegatie germana condusa de general-maior Detlef von Winterfeldt într-un vagon de tren în Padurea Compiegne, Franta. Acordul s-a semnat la orele 5,10 dimineata. Cele mai importante conditii impuneau Germaniei sa evacueze regiunile ocupate din Belgia, Luxemburg, Franta si Alsacia-Lorena si sa predea 2 500 de tunuri grele, 25 000 de mitraliere, 1 700 de avioane de lupta, toate submarinele sale, 5 000 de autocamioane, 5 000 de locomotive si 150 000 de vagoane. La orele 11 dimineata, armistitiul a intrat în vigoare. In Regatul Unit se pastreaza doua minute de tacere în fiecare an în duminica cea mai apropiata aniversarii Armistitiului, în memoria milioanelor de oameni ucisi în cele doua razboaie mondiale. In Franta, 11 noiembrie a devenit o sarbatoare nationala.

Declaratia de la Balfour

           

               Declaratie facuta de Marea Britanie în a favoarea crearii unei patrii pentru evrei în Palestina. A fost redactata sub forma unei â scrisori a ministrului britanic de Externe, - Arthur James balfour catre baronul Lionel Walter Rothschild, un sionist de frunte, prin care se promitea sprijinul Marii Britanii pen-j tru crearea unei patrii evreiesti cu conditia respectarii drepturilor civile si religioase ale neevreilor din Palestina. Arabii din zona au considerat Declaratia în contradictie cu numeroasele promisiuni ce le fusesera facute, iar guvernul britanic va abandona principiile Declaratiei, în mod formal, în 1939.

Adunarile de la Blaj


              Situat la confluenta Târnavei Mari cu Târnava Mica, orasul Blaj a devenit în sec. XVIII-XIX, dupa mutarea aici, în 1737, de catre episcopul Inocentiu Micu (Clain), a episcopiei greco-cato-lice, un centru al luptei românilor pentru emancipare nationala si sociala. In anul revolutionar 1848 la Blaj au avut loc trei mari adunari populare ale românilor. Prima a fost „Adunarea din Duminica Tomii" (30 aprilie) de pe Câmpia Libertatii, convocata de Simion Barnutiu, Avram Iancu, Alex. Papiu Ilarian , la care participa c. 4 000 de români din satele învecinate si la care se i hotaraste convocarea unei mari adunari populare a românilor din Transilvania pentru i 15 mai. Evenimentul marcheaza începutul  Revolutiei române din Transilvania din 1848-1849.

Conferinta de la Cairo

                 
              Intâlnire din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, la care au participat presedintele Statelor Unite F.D. Roosevelt, prim-ministrul britanic Winston Churchill si liderul chinez Chiang Kai-Shek (jiang jieshi), menita sa traseze politica postbelica pentru Orientul îndepartat. în centrul discutiilor s-au aflat capitularea neconditionata a Japoniei, retrocedarea Manciuriei în favoarea Chinei si independenta Coreei. La cea de-a doua conferinta, Roosevelt si Chur-chill s-au întâlnit cu presedintele Turciei Is-met Inonii pentru a confirma viitoarea independenta a Turciei.

Campania italiana

            
    Campanie militara din cel De-Al Doilea Razboi Mondial (iulie 1943-mai 1945). A început cu invadarea Siciliei de catre trupele britanice si americane, sub comanda generalului Montgomery si a generalului Patton. Trupele aliate au capturat  orasele Palermo si Catania si au obligat soldatii germani aliati cu Italia sa se retraga.Invaziile ulterioare în sudul Italiei, din septembrie 1943 au dus la un armistitiu care a pus capat ostilitatilor între fortele anglo-americane si cele ale noului guvern italian condus de Pietro BADOGLIO. Dupa ce porturile Taraxtto si Brindisi au fost capturate în octombrie, Italia a declarat razboi Germaniei. Campania Aliatilor a continuat cu capturarea Romei în iunie 1944 si a Florentei în august. Armau germana din nordul Italiei si din sudul Austriei a capitulat în mai 1945 .                

Campania din Normandia

          
    Invazie a Aliatilor în nordul Frantei in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Pentru invazia Aliatilor - cunoscuta ca Operatiunea Overlord, condusa de generalul american Dwight D. Eisenhower în calitate de comandant suprem - au fost desemnate cinci plaje cu numele de cod Utah, Omaha, Gold, Juno si Sword. Dupa câteva luni de pregatire, a început, la 6 iunie 1944, cea mai mare debarcare amfibie din istorie - „Ziua Z - când 2 727 de nave s-au apropiat de coasta Nor-mandiei si de pe ele au debarcat 156 mii de militari. Germanii au fost luati prin surprindere, întrucât se asteptasera ca invazia sa aiba loc la Pas de Calais. Patru plaje au fost luate cu usurinta, însa pe Omaha, Aliatii au întâmpinat o apriga rezistenta. In acelasi timp, trupele aeropurtate Aliate au aterizat în Franta cu planoare sau au fost parasutate. Fortele aeriene Aliate au distrus majoritatea podurilor de pe Sena si de pe Loara, împiedicându-i pe germani sa aduca întariri unitatilor lor înaintate. La 9 iunie, capetele de pod erau asigurate. Doua porturi artificiale uriase, construite din fier si otel si purtând numele de cod „Mulberries" (Dude), au fost remorcate peste Canalul Mânecii. Unul a fost scufundat de o furtuna, dar celalalt, Arromanches, a servit în timpul campaniei drept port principal. Intre timp 20 de conducte de petrol ce traversau Canalul Mânecii au alimentat miile de vehicule debarcate. Sub comanda generalului Omar bradley, fortele americane au izolat Peninsula Cotentin si la 26 iunie au acceptat la Cherbourg capitularea fortelor germane. Dupa lupte grele în urma carora orasul a ramas în ruine, trupele britanice au eliberat Caen la 9 iulie, înaintând apoi catre Falaise. Trupele americane au capturat centrul vital de comunicatii de la Saint-Ld. Germanii au lansat un contraatac, dar au fost prinsi între trupele americane si cele britanice în „Culoarul Falaise" si au pierdut 60 000 de oameni în lupte grele. înaintarea americana a traversat Franta catre Paris, în timp ce britanicii s-au desfasurat de-a lungul coastei nordice. Parisul a fost eliberat la 25 august, iar orasul Bruxelles la 3 septembrie. Peste 2 mii. de oa- J meni, 4 mii. de tone de provizii si 450 mii de vehicule fusesera debarcate cu pretul a 224 mii de morti si raniti din rândul Aliatilor si cu o jumatate de milion de pierderi de vieti | omenesti de partea germana.

Congresul continetal

         Adunare a colonistilor care au elaborat declaratia de independenta americana. Congresul s-a întrunit pentru prima oara la Philadelphia pentru a pregati raspunsul concertat la Legile Coercitive, legislatia introdusa de Marea Britanie ca pedeapsa pentru partida de ceai de la boston. La aceasta sesiune delegatii din Massachusetts, Virginia si Caro-lina de Sud i-au convins prin manevre abile pe moderatii din New York si Pennsylvania sa respinga Legile Coercitive ca „tentative ale unei administratii pacatoase de a înrobi America". Cel de-al doilea congres - întrunit în 1775 dupa ciocnirile dintre trupele britanice | si colonisti la Concord, lânga Boston, si la I Lexington - a creat o Armata Continentala sub comanda lui George Washington si a preluat controlul asupra fortelor americane în timpul viitorului Razboi de Independenta. Cu toate ca în virtutea Articolelor Confederatiei, elaborate în 1781, Congresul a devenit guvernul Statelor Unite, delegatii sai erau ceva mai mult decât ambasadorii celor 13 state suverane. Congresul a fost desfiintat odata cu adoptarea constitutiei statelor unite ale americii în 1789.

Intelegerea interbelica

                  
    Pact de întarire a securitatii regionale semnat, la 9 februarie 1934, la Ankara, din initiativa lui Nicolae Titulescu, ministrul de Externe ai României, cu scopul „de a contribui la întarirea pacii în Balcani" si la „mentinerea ordinii teritoriale" stabilite în aceasta regiune dupa Primul Razboi Mondial. Potrivit prevederilor Pactului, cele patru state semnatare - România, Grecia, Iugoslavia si Turcia - „îsi garanteaza mutual securitatea tuturor frontierelor lor balcanice", se obliga a-si coordona masurile „de luat fata de eventualitati ce ar putea afecta interesele lor", de a nu întreprinde „nici o actiune politica fata de orice alta tara balcanica nesemnatara a prezentului acord fara aviz mutual prealabil si a nu lua nici o obligatiune politica fata de orice alta tara balcanica fara consimtamântul celorlalte parti contractante". Pactul a fost însotit de un „protocol-anexa, parte integranta din Pact", în care se mai fac precizari asupra caracterului defensiv al aliantei, a posibilitatilor de punere în practica a Pactului chiar daca agresorul era din zone extrabalcanice. In urma declansarii celui de-Al Doilea Razboi Mondial, întelegerea Balcanica s-a destramat în 1940.

Marea expozitie , Londra , 1851

           
     Expozitie internationala care a avut loc la Londra, în Hyde Park, în mai-oct. 1851. A fost initiata de Henry Cole,  functionar public si designer, sustinut puter-| nic de Albert, printul consort. Scopul sau era de a demonstra lumii suprematia industriala ; si prosperitatea Angliei. Expozitia a fost gaz-I duita de Palatul de Cristal, o vasta constructie din sticla si fier, cu peste 300 000 de panouri de sticla, conceputa de Joseph Paxton si aco-! perind 9 ha. A fost ridicata, folosindu-se prefabricate, în doar 12 saptamâni. Pozitia de lider a Angliei, ca „atelier al lumii", a fost confirmata când un juriu international i-a decer-I nat acesteia 17 medalii din 24 pentru fabricarea masinilor si a uneltelor .

Marea criza economica

           Criza economica mondiala dintre 1929 si 1933. Panica a început în „Joia Neagra, pe 24 oct. 1929, când s-au vândut milioane de actiuni la Bursa din New York, Piata s-a prabusit martea urmatoare. Drept rezultat, bancile americane au început sa solicite împrumuturi internationale, inclusiv banii dati cu împrumut Germaniei pentru dezvoltare industriala si reparatiile de dupa Primul Razboi Mondial. în 1931, s-au purtat convorbiri între Germania si Austria pentru o uniune vamala. Francezii au considerat ca este primul pas spre o unificare totala si în mai si-au retras fondurile din banca Kredit-Anstalt din Viena. Banca a anuntat incapacitatea de plata si în curând alte banci austriece si germane au fost silite sa se închida.

Miscarile de temperanta

            
     Campaniile pentru restrictionarea consumului de alcool au aparut prima data în New England, SUA, unde aveau loc întruniri pentru a încuraja oamenii sa „îsi ia angajamentul" ca renunta la alcool. In 1833, s-au înfiintat circa 6 000 de societati de temperanta locale si miscarea s-a extins în Anglia, Norvegia si Suedia. In 1851, statul Mâine a fost primul care a votat legi pentru interzicerea alcoolului si în 1869 s-a înfiintat un Partid al prohibitiei nationale. împreuna cu Uniunea de Temperanta a Femeilor Crestine (fondata în 1874) si cu Liga Anti-Saloon (fondata în 1895), Partidul Prohibitiei a facut o campanie în favoarea interzicerii totale a alcoolului în SUA. Miscarea a capatat o amploare neasteptata datorita necesitatii conservarii cerealelor în timpul Primului Razboi Mondial, si presiunile exercitate au determinat votarea în 1917 a amendamentului 18 la constitutia SUA, care interzicea fabricarea, vânzarea si transportarea alcoolului în SUA. Legea care a inaugurat perioada prohibitiei a intrat în vigoare în ianuarie 1920, dar n-a putut fi aplicata si a fost înlocuita în 1933 cu amendamentul 21.

Miscarea Verzilor

              
               Verzii au fost organizatii si grupuri de presiune înfiintate în multe tari pentru a proteja mediul de poluare si exploatare. Printre primele s-a numarat Greenpeace, fondata în 1971 în Columbia Britanica pentru a se opune experientelor nucleare americane. Partidul Verzilor din SUA a fost înfiintat în 1973. In politica, „verzii" au avut cel mai puternic impact în RFG, unde Partidul Verzilor a fost înfiintat în 1979. Un punct culminant a fost atins când acesta a câstigat 42 de mandate în alegerile federale din 1987, dar le-a pierdut pe toate în 1990, desi partidul a ramas în câteva coalitii guvernamentale. în alegerile din 1989, în Parlamentul European, Partidul Verzilor (Ecologist) din Anglia a obtinut 15% din voturi. In anii '80 s-au înfiintat partide ecologiste în Belgia, Franta, Italia, Elvetia, Finlanda si Olanda, precum si în Australia, Canada, Noua Zeelanda, Argentina si Chile. în 1992, la Rio a avut loc conferinta ONU pentru Dezvoltarea Mediului si au participat la ea 103 sefi de stat sau de guvern. „Summit-ul Pamântului", cum a fost denumita, a emis o declaratie în 27 de puncte, menite sa promoveze dezvoltarea ecologica a planetei, amplificata de rezolutiile conferintelor de la Berlin (1995) si Kyoto (1997).